Mr. Kanamori: Children full of life

‘De bekroonde documentaire ‘Children full of life’ biedt een indringend beeldverslag van Mr. Toshiro Kanamori, een inspirerende, zeer authentieke leerkracht die tegen de conservatieve stroom in verbondenheid creëert met en onder zijn leerlingen. Inmiddels is de film door veel leerkrachten en onderwijsbegeleiders bekeken. En de reacties zijn telkens hetzelfde: mensen zijn diep onder de indruk.

Kanamori, filosoof en cultuurhistorisch vrijdenker met een krachtige mensvisie heeft een wens: Kinderen leren samen gelukkig te worden. De documentaire is voor Japanse begrippen uitzonderlijk, maar ook binnen onze context zeer bijzonder. Mr. Kanamori (in de documentaire uit 2003 57 jaar) is al meer dan 30 jaar leerkracht. Regelmatig bezoeken leerkrachten zijn lessen vanwege zijn bijzondere visie en aanpak: Hij moedigt kinderen aan plezier te hebben en vertelt dat de kinderen zowel hun eigen sterke kanten als die van hun vrienden moeten bevestigen en laten bevestigen. Hij wil een klas waar kinderen een sterke emotionele band hebben en reikt ideeën aan hoe dat in het leven kan.

Bron: Het kind 

Mr. Kanamori bereikt het goede pedagogische klimaat in zijn klas o.a. door uit te gaan van de talenten van kinderen. Dat is ook een van de peilers van werken in thema’s: ieder kind kan meedoen vanuit zijn of haar eigen interesse en talent en wordt daar dus in versterkt en bevestigd.

Ik mocht meester Kanamori in Hengelo bezoeken en was bijzonder onder de indruk. Tijdens de openbare avond mochten er mensen uit het publiek vragen stellen door een microfoon die aangereikt werd door een jongen van een jaar of 11. Halverwege de avond vroeg mr. Kanamori waarom het in geen enkele vraagsteller was opgekomen oogcontact te maken met de jongen en hem te bedanken voor het aangeven van de microfoon. Daarmee laat hij zien dat hij kinderen echt ziet staan en daadwerkelijk interesse heeft in het kind. Ik vind het een inspirerend pedagogisch voorbeeld.