Een week met DaVinci op school kan er op veel verschillende manier uitzien. De inspectie geeft als richtlijn dat je 4 uur per week aan Wereldverkenning werkt. Deze 4 uur hebben wij ook als uitgangspunt genomen en alsvolgt ingedeeld:
Leerkrachtgebonden les
Iedere week staat er een leerkrachtgebonden les op het programma. In deze les behandel je de kerndoelen en tussendoelen van Oriëntatie op jezelf en de wereld en de canon van de Nederlandse geschiedenis. Deze hebben wij aangevuld met DaVinci-doelen, zodat we een stevige kennisbasis kunnen garanderen. Daarnaast besteed je aandacht aan burgerschapsvorming, 21e eeuwse vaardigheden, persoonsontwikkeling, wetenschap & technologie en filosofie. Iedere les wordt uitgebreid beschreven voor de leerkracht en wordt ondersteund door een digitale presentatie. Op deze pagina staat meer over de wekelijkse les.
Werken aan het portfolio
Na de klassikale les kunnen de kinderen verschillende verwerkingen doen:
- Na elke les staan in de handleiding, op de website én op speciale Pinterestpagina’s bij het thema suggesties voor activiteiten in de klas en omgeving van de school
- Elk thema heeft kopieerbladen voor kinderen met diverse opdrachten die horizontaal (naar interesse) en verticaal (naar niveau) differentiëren
- TopoTop: de kinderen leren op verschillende manier de bijpassende topografie
- In het Werkblok kunnen kinderen zelfsturende en zelfcorrigerende opdrachten maken die een mooi gekleurde toevoeging zijn voor hun Themamap / papieren portfolio
- De kinderen kunnen in de digitale leeromgeving de les nalezen, filmpjes bestuderen en allerlei opdrachten doen
- De kinderen werken aan een Themawerk vanuit een eigen verwonderingsvraag of hebben inspiratie opgedaan n.a.v. de bijbehorende digitale presentatie
In de bijbehorende kopieerbladen voor de kinderen zitten ook allerlei opdrachten die kinderen kunnen maken. Dit zijn hele gevarieerde werkbladen. Dat is zeker niet alleen begrijpend lezen, het zijn geen invuloefeningen. Soms is het een herhaling van de leerstof uit de les, soms is het een onderzoeksblad. Door het ruime aanbod aan mogelijke verwerkingen, kunnen kinderen werken op hun eigen niveau en naar eigen interesse. Het ene kind schrijft liever, het andere kind tekent en weer iemand anders maakt een stop-motion filmpje. Zo maak je onderwijs op maat.
Je kunt er als school ook voor kiezen om de kinderen te laten samenwerken aan verwerkingen door een circuitvorm uit te denken met de hele bouw. Dit vinden de kinderen vaak leuk om te doen en het scheelt je voorbereidingstijd als leerkracht. Elke leerkracht kan dan bij dat onderdeel van het circuit gaan staan waar hij of zij zelf talent en interesse voor heeft.
Themawerk/Mooi werk
Als school en bouw kun je er voor kiezen om elke middag aan het thema te werken. Ook zijn er scholen die speciale werkplekken maken waar kinderen de hele dag aan hun Themawerk werken. Hier zie je een prachtig voorbeeld van drie totaal verschillende Themawerken. De kinderen zijn geïnspireerd tijdens het thema Grieken & Romeinen door het paard van Troje.
Met behulp van het Helikoptermodel coach jij, als leerkracht, de kinderen om van verwondering tot Hogere orde vraag tot Themawerk te komen. Ook een Processtrook kan hierbij helpen. Kinderen verwonderen kan door: een vragenmuur, vragendoosje, inspiratieles, vragenuurtje, materialen, rijke leeromgeving, vraagomgeving etc. Om van een verwondering tot een Hogere orde denkvraag te komen, heeft DaVinci een verwonderingsvragenkaart ontwikkeld. Een Processtrook kan kinderen helpen om een planning te maken van hun onderzoek om antwoord te kunnen geven op hun Hogere orde denkvraag. Als je werkt met DaVinci krijg je een implementatietraject van Pakjesdag, Schatgraven en Verdiepingsdagen waarin jouw coachende rol ondersteund wordt. Ook zijn er trainingen mogelijk om jezelf als coach in de klas nog meer te ontwikkelen.
Vrij te besteden
Scholen die werken met DaVinci bereiden niet alleen de les voor, maar ook het thema. Met elkaar ben je sneller dan alleen! Bij het voorbereiden van het thema denken ze na over een pakkende opening van het thema, een afsluiting van het thema, wie er als gastspreker in de klas komt en waar de klas naartoe gaat. Op deze manier houden de leerkracht elkaar scherp om ieder thema goed neer te zetten en na te denken over andere manieren van leren. Een uitje hoeft niet altijd naar dat grote museum, maar kan ook naar de boom op het schoolplein.