De DaVinci Academie ontwikkelt al sinds 2001 lesmethoden en lesmaterialen voor Kosmisch Onderwijs en Opvoeding op basisscholen. Met Kosmisch Onderwijs en Opvoeding (KOO) voegen we alle zaakvakken samen in één thema.
Zaakvakken zijn: wereldoriëntatie, aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, wetenschap & techniek, maatschappijleer, natuurkunde, scheikunde, levensbeschouwing en filosofie. En bij Kosmisch Onderwijs en Opvoeding hoort óók: 21st century skills, computational thinking, burgerschapsvorming en persoonsontwikkeling.
Dé lesmethode die ieder kind leuk vindt!
Alle kinderen werken aan hetzelfde thema. Daarbinnen kunnen ze eigen leervragen stellen en vanuit hun eigen talenten en interesses onderzoekend en ontwerpend leren. De Griekse filosoof en schrijver Plato zei het al héél lang geleden: verwondering staat aan de basis van wijsheid. In onze aanpak staat verwondering centraal. Door die verwondering zoveel mogelijk aan te wakkeren, willen kinderen graag leren en houden ze vanaf groep 1 tot en met groep 8 plezier in hun eigen leerproces. Het mooie is: u mag als ouder ook meedoen en helpen!
Bij DaVinci mag iedereen meedoen
Inmiddels krijgen al meer dan 30.000 kinderen in Nederland les volgens de methodes van DaVinci voor Montessori onderwijs, christelijk onderwijs en andere onderwijsvormen. Hun enthousiasme over wat zij leren op de basisschool, nemen kinderen vanzelfsprekend mee naar huis. Daarmee slaat de vonk van DaVinci over op broertjes, zusjes, vaders en moeders, vrienden en familieleden.
Als kinderen, ouders én school samenwerken, kunnen kinderen al hun talenten ontwikkelen en laten zien. Als u als ouder laat zien dat u betrokken bent, voelt uw kind zich gelukkiger. En kinderen die goed in hun vel zitten, presteren beter op school!
Onze uitnodiging aan iedere ouder
We nodigen u uit om:
- Thuis met uw kind over een thema te praten. Per thema kunt u zien welke onderwerpen we behandelen als aanknopingspunt voor het gesprek.
- U (weer) wat vaker te verwonderen! Heeft u een bijzondere vogel gezien? Of een mooi boek gelezen? Waar komt een regendruppel eigenlijk vandaan? Door uzelf te verwonderen en dit ook samen met uw kind te doen, zal uw kind zich ook blijven verwonderen. Op deze wijze stimuleert u uw kind om niet alleen op school maar ook samen met u op zoek gaan naar antwoorden.
- Langer door te gaan met voorlezen. Veel ouders stoppen met voorlezen als hun kind zelf gaat lezen. Terwijl voorlezen juist heel goed is voor de band met uw kind! Bovendien leren kinderen zich sneller in te leven in andere mensen doordat ze zich inleven in de personages uit boeken. Door samen te lezen vergroot uw kind bovendien zijn woordenschat.
- Spelletjes te spelen! Per thema geven we tips voor spelletjes om thuis te doen. Spelen is heel goed voor de band met uw kind. Bovendien ontwikkelt het creativiteit, leert het samenwerken of juist zelfstandig te werken, ervaart het hoe het is om te winnen én leert het om te gaan met verlies.
- Lekker samen op pad te gaan. Per thema zijn er allerlei uitjes om samen met uw kind of met het hele gezin te ondernemen.
Doorlopende leerlijn tot en met groep 8
DaVinci wordt in een doorlopende leerlijn aangeboden, van groep 1 tot en met 8. Bij elk thema zijn er voor ouders tips en adviezen om betrokken te zijn en blijven bij het boeiende leerproces van hun kind. Meer weten over hoe de methode DaVinci werkt en wat deze precies inhoudt? Klik op de onderwijsvorm van uw keuze: Montessori, christelijk onderwijs of alle scholen .
Alles heeft met alles te maken
Het totale lesmateriaal van de methode DaVinci bestaat uit 30 thema’s voor groep 1 tot en met 8.
thema’s voor groep 1 en 2 (onderbouw)
- Zomer, Herfst, Winter, Lente deel 1
- Zomer, Herfst, Winter, Lente deel 2
thema’s voor groep 3,4,5 (middenbouw)
- Wie ben ik, Samen op de wereld, De wereld in de toekomst, Over polen en planeten
- Lang geleden, Schatten van de aarde, Weer en Water, Van ridders tot ruimtevaart
- Het begin, Het leven in en rond het water, Het leven op het land en De eerste mens
thema’s voor groep 6,7,8 (bovenbouw)
- Egyptenaren, Grieken & Romeinen, Middeleeuwen
- Indianen, Vikingen, Ottomanen, Nieuwe Tijd
- Maori’s, Aziaten, Nieuwste Tijd
In welke groep zit uw kind? Kijk hier naar onze suggesties.