Hét Grote Onderwijsfestijn online | Woensdag 16 september 2020 | Thema Lekker serieus leren spelen!

Hét Grote Onderwijsfestijn is dit jaar net even iets anders dan dat we gewend zijn. Door Corona zijn de spelregels veranderd en zijn we genoodzaakt alles online, via een feestelijke online videosessie, te organiseren. Dat biedt meteen een kans! Want nu kunnen alle kinderen ook meedoen!

Het thema van dit jaar is Lekker Serieus Leren Spelen en dat is precies wat we gaan doen. Samen met de kinderen gaan we een spel spelen aansluitend op je thema. Hiermee willen we zowel jou als de kinderen laten ervaren hoe het is om spelend te leren.

Vorig jaar werkte het heel inspirerend om het maken van een Themawerk zelf te ervaren. Zo werkt het nu weer. Er wordt per deelnemende klas een doosje vol verrassingen opgestuurd dat we woensdag 16 september om 11 uur samen met alle scholen tegelijk openmaken. Wat er dan gebeurt, verklappen we nog niet.

Na schooltijd gaan we hierop verder door en zo starten we samen het schooljaar op.

Om 11 uur openen we met de kinderen in de klassen samen live de doosjes en gaan we van start! We spelen van 11 tot 12 uur een spel met de kinderen en afhankelijk van hoe laat je school uitgaat, hebben we nog een programma van een uur na schooltijd.

Doe je mee? Luid je samen met ons het thema van het nieuwe jaar: Lekker serieus leren spelen in?

De investering is 35 euro per deelnemende school en 5 euro per deelnemende klas. Scholen die nog in het besteltraject zitten, kunnen gratis meedoen. Dit is inclusief spellen, goodies, de Speeltuin in de ELO en alles wat je nodig hebt om er een spetterend schooljaar van te maken.

Voorgaande edities van Hét Grote Onderwijsfestijn

Hét Grote Onderwijsfestijn in 2019

In 2019 was het thema van Hét Grote Onderwijsfestijn ‘De wereld is je klaslokaal’ . Het nieuwe concept werd feestelijk gepresenteerd in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Er was onder andere veel aandacht voor de Themawerken met en ook was er een waar DaVisionFestival; een interactieve show met gasten en live-verbindingen vanuit de hele wereld.

Het Grote Onderwijsfestijn 2019 - thema de wereld is je klaslokaal

Op woensdag 19 september 2018 was de 3e editie van Hét Grote DaVinci Onderwijsfestijn. Op basis van de input van alle mensen die er toen waren en alles wat we afgelopen jaar hebben gehoord uit het onderwijsveld is DaVinci's Troonrede 2018 geschreven. Het thema was 'We rijzen de klas uit' en er waren weer interessante performances en inspiratiesessies. Denk hierbij aan buitenlessen, internationale trends, wereldburgerschap enz. En voor wie er bij was, was er een primeur: bezoekers kregen gratis de nieuwe VR-app om schoolreisjes middels Virtual Reality binnen het thema te maken met je klas. Tevens werd deze dag dé Grote DaVinci Onderwijsprijs uitgereikt aan basisschool De Opslach in Franeker.

Dichteres Mary Heylema maakte ter plaatse dit prachtige gedicht:

WRAP UP DAVINCI ONDERWIJSFESTIJN, 2018

Als alles kan en alles mag, zal deze dag
het begin, de eerste zin zijn van de toekomst
van ons vernieuwende onderwijsfestijn.
Join the kahuut , DV is … in beweging, de mens in een cirkel
Verbinding, geen focus op fout, maar focus op goed.

Elke generatie wil het anders,
van aardappeleters naar verbinders, doeners, screenagers
Als de ontwikkeling steeds sneller gaat, wie gaat er innoveren?
Hoe kun je dan nog leren?

Wat is er nodig voor geluk? Flitsende banen, geld en ook beroemdheid?
Nee, happy zijn zij, die zich verbonden weten,
want relaties hoewel niet smart en ook niet meetbaar,
zorgen voor een kloppend hart, gezondheid, een frisser brein.

Wie is de kenner, de wijze? Wie onderwijst wie? De grijze leraar of het jonge kind?
Plannen maken? Mijlpalen meten? Goed om te weten: dit is oud-denken.
Mee stoppen, klaar! Onderwijs doe je nu, met elkaar.

Wat heeft de nieuwe generatie nodig? Wat maakt het oude overbodig?
Onze leerlingen leren in het nu te leven,
met de power van het verhaal van de glasaal
Waar kun je naar verlangen? Niet stapelen, maar vervangen.
Echt aansluiten bij kindervragen, download de VR app, dierenbingo, vikingpoly in de sloot.

Het is tijd om ongehoorzaam te zijn! Geen protocol maar protolol,
want als alles mag en alles kan, dan ….
is er zonder uitzondering tijd voor verwondering,
is er nieuwsgierigheid naar de wereld, de ander, jij.
DaVinci onderwijs? Dat zijn wij!

Mary Heylema

Wil je er volgend jaar ook bij zijn? Hou dan woensdag 18 september vrij!

In het jaar 2017 vond op 20 september Hét Grote DaVinci Onderwijsfestijn voor het tweede achtereenvolgende jaar plaats. Net als in 2016, was het festijn exact één dag na Prinsjesdag. Een perfect moment, vonden wij, om aandacht te vragen voor de toekomst van het onderwijs zoals dat vandaag al in ontwikkeling is!

Kunstenaar Theo Jansen
Er was een bevlogen gastspreker: kunstenaar Theo Jansen, die het Themawerkstuk tot zijn levenswerk heeft gemaakt. Zijn ‘Strandbeesten’ zijn internationaal bekend. Gemaakt van pvc-buizen ‘wandelen’ zijn kunstwerken over het strand, vandaar hun naam. Zijn kunstwerken lijken met de jaren alleen maar ‘smarter’ te worden. Theo’s lezing bood een creatief antwoord op de vraag die DaVinci vaak krijgt van leerkrachten: Ik wil zo graag meer buiten lesgeven, maar ik weet niet goed wat dan te doen! Theo heeft ons met zijn Strandbeesten op een veelvoud aan ideeën getrakteerd.

Kijk hier voor een clip van de allereerste 'Hét Grote Onderwijsfestijn':