Letterspion, lezen en schrijven met plezier

Als een echte spion op zoek naar de letters van ons alfabet… dat is Letterspion. Dat is DaVinci’s methode om kinderen in groep 2 en 3 de letters te leren die ze nog niet kennen.

Het leren lezen en schrijven start bij DaVinci in groep 1/2.

Dit gebeurt spelenderwijs met behulp van de activiteiten die daar worden aangeboden. Dat natuurlijke leren willen we vasthouden! Daarom hebben we voor kinderen die in groep 2 en 3 zitten de methode Letterspion ontwikkeld.

In het begin van groep 3 wordt gekeken welke letters de kinderen al beheersen. Kinderen hebben van nature zin om de letters te leren en wij zorgen samen met de leerkracht dat ze dat plezier vasthouden. De kinderen in groep 3 worden Letterspion. We gebruiken hiervoor ook weer al onze zintuigen. De letter wordt aangeboden in een letterkwartiertje met een bijzonder liedje.

Daarna gaan de kinderen de letter:

  • Horen
  • Zien
  • Voelen
  • Lopen
  • Maken
  • Gebaren
  • Associëren met woorden
  • Speuren in de omgeving

 

Ieder kind doet de verwerkingen die bij hem of haar passen.

Ze fotograferen de letters in hun omgeving en printen deze uit. Ze maken er knutselwerkjes van en/of ze tekenen en schrijven waar ze de letter allemaal hebben gezien. Ze schrijven de letter op het bord, met schuurpapieren letters, in het zand, in scheerschuim, op papier. Met pen en potlood, op papier met en zonder lijntjes. We gaan de letter ook lezen in wisselrijtjes en boeken. We herhalen veel, maar bieden dat steeds in andere werkvormen aan, zodat het afwisselend en inspirerend blijft.

Elke week staan er letters centraal zodat ze voor de kerstvakantie de basale letters en klanken hebben gehad. Daarna gaan we nog verder met bijzondere lettercombinaties en dubbelklanken zodat we midden februari alles hebben doorlopen.

Leesplezier

Plezier is de basis, dus we zorgen voor een rijke leesomgeving met een grote variëteit in verwerkingen, een mooie Thematafel met boeken en materialen om mee te kunnen lezen en schrijven. De kinderen leren samen in de vorm van duolezen, tutorlezen en voorlezen (aan de kleuters). Ze kunnen daarnaast ook individueel verwerkingen maken.

Jij wilt toch ook dat de kinderen in jouw klas Letterspion worden, met plezier de geheimen van onze taal ontdekken en uitgedaagd worden in Het Geheime Genootschap van (LS)2?

Beluister hier een aantal inspirerende letterliedjes:

DaVinci's letterliedjes

Ben je nieuwsgierig geworden over DaVinci's taallijn?

Volg dan het taal-webinar of neem contact met ons op. Wij vertellen je graag meer.

Letterspion letters leren voor groep 3 kinderen

Lees alles over DaVinci's taallijn in deze taalbrochure:

Door op de pijltjes rechtsonder te klikken opent de taalbrochure in je hele scherm