De DaVinci-academie

 

‘Door het kind naar een nieuwe wereld’.

Onderwijs maakt het verschil en dat verschil maken wij zelf al sinds 2001 – uiteraard in samenwerking met leerkrachten en kennispartners!

DaVinci’s educatieve beweging

DaVinci begint bij het kind en de leerkracht. Het kind leert hoe het vanuit nieuwsgierigheid en verwondering richting kan geven aan zijn eigen ontwikkeling om zo zelf tot bloei te komen. We trainen leerkrachten zodat zij als bevlogen onderwijsprofessionals voor een rijke leeromgeving kunnen zorgen waarin kinderen kunnen leren en ontwikkelen.

DaVinci is een educatieve beweging waarin kinderen en volwassenen elkaar, zichzelf én de wereld laten stralen! DaVinci werkt op basis van gelijkwaardigheid en vanuit de grondgedachte dat alles te maken heeft met al het andere.

De leerkracht maakt het verschil

In onderwijs waarin kinderen en volwassenen elkaar, zichzelf én de wereld laten stralen, ben jij als leerkracht onmisbaar. Jij doet ertoe! Om je de juiste kennis en vaardigheden te bieden, biedt DaVinci trainingen aan. Zo kun jij als bevlogen leerkracht hét verschil maken. Kinderen hebben plezier in school waar zij vanuit hun eigen verwondering tot leren komen.

21e eeuwse vaardigheden

Als maatschappij staan we voor een uitdaging: kinderen scholen en opleiden voor beroepen die er nog niet zijn. We willen dat zij straks de antwoorden weten op vragen die nu nog niet zijn gesteld. Dat ze oplossingen bedenken met behulp van apparatuur die nu nog niet is uitgevonden. In antwoord op deze uitdaging zijn internationaal de 21st century skills bedacht. Kinderen die werken met DaVinci beoefenen alle 21e eeuwse vaardigheden, waaronder het Hogere orde denken (kritisch en creatief denken). Maar hoe begeleid jij dat als leerkracht? Welke rol neem jij aan en hoe beoefen jij deze rol? Ook hierin biedt DaVinci trainingen om jou dé leerkracht van de 21e eeuw te maken.

 

Kijk hier voor het aanbod van trainingen vanuit de DaVinci academie.

Hogere orde denken in de klas

Met DaVinci oefenen kinderen het hogere orde denken, ofwel creatief en kritisch leren denken. Deze vaardigheden behoren tot de 21st century skills.  Met de methode DaVinci ontwikkelen kinderen hun vaardigheden om te kunnen analyseren, evalueren en (hierdoor) te kunnen creëren. Dit klinkt ambitieus, zeker vertaald naar jonge kinderen in groep 1, maar uit onderzoek blijkt dat 98% van de kleuters dit al kan. Bij kinderen van twaalf jaar blijkt dit percentage drastisch verlaagd tot nog maar 40%. De conclusie is duidelijk: het reguliere onderwijs stimuleert kinderen niet voldoende om kritisch en creatief te denken. Deze aangeboren vaardigheden gaan daardoor hardhollend achteruit.

Vanuit verwondering wijs worden

Al vanaf hun geboorte verkennen kinderen de wereld om hen heen met open verwondering. De visie en insteek van DaVinci is erop gericht om die verwondering blijvend aan te wakkeren. Door de interactie met de wereld en hun medemens leren kinderen hun eigen identiteit kennen. Hierdoor groeit hun zelfvertrouwen en daarmee ook hun betrokkenheid en vermogen om de wereld om hen heen te doorgronden.

Leren over mondiale thema’s

We leven in een tijd waarin de hele wereldbevolking met elkaar is verbonden via internet, snelle vervoersmiddelen en een intrinsieke nieuwsgierigheid en interesse naar dat wat we niet kennen. Elk kind is bij de geboorte al een wereldburger. Wij vinden het daarom van groot belang dat kinderen zo vroeg mogelijk leren om de wereld vanuit verschillende culturele en levensbeschouwelijke perspectieven te bekijken. Hierdoor raken ze beter voorbereid op ontmoetingen met andere wereldburgers en leren ze over mondiale thema’s. Door het kind naar een nieuwe wereld. Indachtig Maria Montessori willen we de jongste generatie met de methode DaVinci de juiste kennis en vaardigheden meegeven om op te groeien tot volwassenen die het verschil willen en kúnnen maken!

Lees meer over de pedagogiek en didactiek van de methode DaVinci.

Wil je meer weten over de DaVinci-methode? Wij vertellen je graag over de mogelijkheden. Neem contact met ons op. Of laat je inspireren tijdens een gratis toegankelijk webinar  'maak kennis met DaVinci's Wereldverkenning'. Hier zal je de ervaringen van andere scholen horen en laten we de lesmaterialen zien.

Overzicht van DaVinci's lesmaterialen in online catalogus

Om een indruk te geven van onze lesmaterialen hebben wij een online catalogus gemaakt. Hier lees en zie je meer over de prachtige lesmaterialen van DaVinci.

Je kunt het lesmateriaal bekijken via onderstaande pdf of ga rechtstreeks naar de catalogus via deze link.