Computational Thinking is geïntegreerd in DaVinci's thema's van wereldverkenning vanaf de onderbouw.

Computational Thinking is kritisch denken én de kracht van computers combineren.

Een idee bedenken en dat dan met de computer kunnen maken… hoe gaaf is dat! Bij Computational Thinking ontwerpen we games, pratende posters, interactieve topo-quizjes en pratende prentenboeken voor de klas, programmeren we robots en ga zo maar door. En daar beginnen al heel eenvoudig mee met de kleuters.

Natuurlijk is computational thinking volledig geïntegreerd in DaVinci’s thema’s van wereldverkenning want hoe kun je de wereld van nu verkennen zonder computergericht en analytisch te denken?

DaVinci heeft per thema in een doorlopende leerlijn van groep 1 t/m 8 lessen en opdrachten ontwikkeld die samen voldoen aan zowel de leerlijn van SLO als de Engelse CT-lijn die daar al jaren een verplicht onderdeel van het curriculum is. Deze kennis en vaardigheden kunnen de kinderen vervolgens toepassen in hun eigen Themawerk op basis van hun eigen verwonderingsvraag.

Geen extra tijd nodig in het lesrooster

Omdat het een onderdeel van wereldverkenning is, hoeft het niet extra ingeroosterd te worden. En dat is uniek! Er zijn verschillende lessen met tutorials voor de kinderen om basisvaardig te worden zodat ze daarmee hun eigen ideeën vorm kunnen geven. Ook is er een lijst met benodigde basismaterialen zodat elke school kan starten.

De inspirerende training Computational Thinking ‘Creëren-Programmeren’ voor leerkrachten is onlosmakelijk verbonden aan het lesmateriaal.

 

 

De CT-lijn bestaat uit:
• Lessen voor groep 1 t/m 8 geïntegreerd in de thema’s van DaVinci
• Online tutorials voor kinderen
• De VR-app waarin we met onderwijsontwikkelaars, studenten, leerkrachten en kinderen samen verkennen wat we in VR kunnen leren
• Een lijst met door de school aan te schaffen basismaterialen voor groep 1 t/m 8 om fysiek mee aan het werk te gaan: van Makey Makey tot Artec robot

De lessen zijn geïntegreerd in de thema’s en bieden basiskennis en -vaardigheden aan, die kinderen vervolgens in hun Themawerk kunnen toepassen. Het ene kind zal er dus veel meer mee doen dan het andere, want ook hierin gaan we uit van de talenten en de interesses van kinderen.

Waarom is de CT-lijn zo’n succes?

Door Computational Thinking te integreren in Wereldverkenning in een doorlopende lijn van groep 1 t/m 8, kost het geen extra tijd in het rooster, terwijl je de kinderen wel voorbereidt op de 21e eeuwse vaardigheden. De leerkracht kan d.m.v. de tutorials en meegeleverde handleidingen de kinderen begeleiden zonder dat hij of zij zelf de volledige kennis van een programmeerprogramma hoeft te hebben. Kinderen worden basisvaardig en kunnen daarna zelf creatieve werkstukken maken op basis van CT.

De pluspunten van de CT-lijn op een rij:

  • Het is 4 in 1: Online leermiddel – Fysiek lesmateriaal - Training– VR app
  • Het kost geen extra tijd in het rooster
  • Leerkrachten willen wel graag aan CT werken, maar voelen zich hiermee ook bekwaam. Iedere leerkracht kan dit.
  • Het is inspirerend en uitdagend voor kinderen.

Elke school en elke leerkracht kan hier binnen wereldverkenning van DaVinci direct mee aan het werk na de training Creëren – Programmeren van 3 dagdelen. We bieden een lijst met inspirerend basismateriaal voor groep 1 t/m 8 om direct te gebruiken in de lessen en de online tutorials op ons Youtube kanaal in de afspeellijst CT zijn voor kinderen zo af te spelen.

Wat kost de CT-lijn?

Voor de CT-lijn krijg je een webinar of inspiratiesessie op een DaVinci-dag die gevolgd wordt door de kartrekker(s) in het team om af te stemmen wat er nodig is om de lijn goed te implementeren op school. Dit kunnen bijvoorbeeld materialen zijn en/of workshops voor leerkrachten.

Hierna zetten we de ELO open en kun je ermee aan de slag.

Je betaalt €97,- per jaar per groep.

Als je de taallijn Operatie A4 hebt, is de CT-lijn al geïntegreerd.

Ik maak graag een DaVinci-belafspraak