Op woensdag 24 februari begon de oorlog van Rusland met Oekraïne. Dit was het begin van een enorme vluchtelingenstroom over heel Europa en daarmee ook Nederland en wellicht ook op jouw school en in jouw klas. 

Onderwijs Oekraïne

Vrede voor Oekraïne

Op deze pagina geven we je handreikingen hiervoor. Ook vertellen we je wat je kunt doen als je een Oekraïens kind in de klas hebt en hoe je deze mee kunt laten doen met de lessen van DaVinci.

In deze enquête kun je de wensen en behoeftes van de school aangeven bij ons. 

Tot slot sluiten we af met een Taalparel die voor iedereen een hart onder de riem kan zijn.

Wat kun je het beste doen? 

De solidariteit met de mensen in en uit Oekraïne is enorm: kinderen halen geld op, mensen stellen hun huis beschikbaar en er is een nationale actie georganiseerd. Het komt ook steeds vaker voor dat een kind uit Oekraïne op school komt.

Tegelijkertijd zien we ook een behoefte aan duiding ontstaan. Moeten we nu een hekel hebben aan alles wat Russisch is? Wat betekent het om een soeverein land te zijn en te worden binnengevallen door een ander land? Hoe kunnen we het beste omgaan met een kind uit Oekraïne in de klas en wat bieden we deze kinderen aan? Lees er meer over op deze pagina. 

Wees Welkom! Ontvang DaVinci's Welkomstpakketje voor Oekraïense kinderen en ouders

Als je een kind uit Oekraïne in de klas krijgt, is het super belangrijk dat dit kind zich welkom voelt. Bespreek met de kinderen wat je samen kunt doen en organiseren om iedereen welkom te laten voelen in jullie klas. Wat helpt voor jou zelf? Heb jij jezelf wel eens niet welkom gevoeld? Wat helpt erg om je welkom te voelen. Zorg ervoor dat de kinderen in je groep zich eigenaar hiervan voelen. Scroll naar beneden, geef je op en ontvang:

  • het gratis Welkom-werkboekje
  • het vriendenboekje zodat de Nederlandse kinderen in je klas zich voor kunnen stellen aan hun nieuwe klasgenootje
  • de woordenschatlijst met een aantal basale woorden in het Nederlands, Engels en Oekraïens
  • de welkomstbrief voor ouders die je aan kunt passen aan je eigen situatie

De DaVinci lessen

Voor in alle bouwen geldt: laat de kinderen zoveel mogelijk meedoen met de lessen DaVinci! De CT-lijn is erg geschikt voor de verwerkingen. Ze kunnen in scratch programmeren, stop-motion filmpjes maken, met het green screen werken enz. Ook de Themawerken zijn niet taalafhankelijk.

In de onderbouw kun je gebruik maken van de lijn Engels. Elke week zijn er verwerkingen in het Engels die je kunt doen. Veel van deze verwerkingen zitten ook in het Verhalend Ontwerp. Verhalend ontwerpen is een laagdrempelige manier om kinderen “mee te nemen” op avontuur en maakt gebruik van veel beeldmateriaal. 

Verhalend Ontwerpen is ook beschikbaar voor de middenbouw. Mocht je dit nog niet hebben, laat dat ons dan weten.

Leerkrachtgebonden lessen in de bovenbouw online door een Oekraïense leerkracht

We zijn voornemens om de leerkrachtgebonden lessen in de bovenbouw online te laten geven door een Oekraïense leerkracht, die sinds kort woonachtig is in Amsterdam. Dit gaat zij doen in haar eigen taal. De kinderen uit Oekraïne kunnen deze dan online volgen of terugspelen.

Wil je meedoen met de Oekraïense kinderen in je thema? 

Klik dan hier en geef je thema en school op.

We hopen na de meivakantie te kunnen starten.

Als je al met ons WereldWonderWeb werkt, schrijven wij deze kinderen gratis voor je in. Als je nog niet met ons WWW werkt, neem dan even contact met ons op.

Dit sluit aan bij de plannen van de Oekraïense regering om vanaf 6 april het “National  Online School Project” te organiseren. "Studenten zullen op afstand kunnen studeren op Facebook en YouTube. En ook zullen elke ochtend lessen worden uitgezonden door Oekraïense tv-zenders. Elke klas krijgt een of meer televisiezenders toegewezen." aldus  president Zilensky.

Themawerk

Het is belangrijk dat kinderen zich vrij voelen om alle vragen te mogen stellen. Vragen over de oorlog, maar ook vragen over hun eigen angsten en zorgen. Deze veiligheid is de basis voor een goed pedagogisch klimaat. Zorg ervoor dat deze vragen zichtbaar zijn in de klas. Denk bijvoorbeeld aan een vragendoosje, vragenmuur, een vragenlijn, een vragenvlag, etc.  

Met deze vragen maken we Krachtige Kwesties.

Probeer de kinderen te helpen deze Krachtige Kwesties zoveel mogelijk te richten op de gewenste toekomst. Een toekomst waarin we kunnen leven in Vrede en Vrijheid.

Een Krachtige Kwestie begint altijd met de zin: “Kan ik een… ontwikkelen waarmee ik… kan. 

Een voorbeeld bij een vraag zou kunnen zijn: Waarom is er oorlog? De Krachtige Kwestie zou kunnen zijn: Kan ik een spel ontwikkelen waardoor grote wereldleiders geen oorlog hoeven te voeren maar elkaar beter begrijpen door middel van dit spel te spelen. 

Een voorbeeld voor wanneer je een Oekraïens kind in de klas hebt, kan hierbij zijn: 

Bij de vraag: Hoe kan iemand zich verstaanbaar maken in een klas waar niemand jouw taal spreekt

De Krachtige kwestie kan dan zijn: Kan ik een manier ontwikkelen waarmee ik alle zelfstandige naamwoorden in de klas zichtbaar kan maken? In zowel beeld als geluid?

Maar de kinderen kunnen het juist ook NIET over de oorlog willen hebben. Ze kunnen ook heel goed Themawerken maken die in het thema passen.

Vertalen

Google translate is je vriend. Het is echt heel praktisch als de kinderen uit Oekraïne een telefoon of tablet hebben waarop ze de (gratis) app Google translate kunnen gebruiken. Via deze app kun je eenvoudig foto's maken van teksten en die laten vertalen. Ook kun je ermee praten.

Nieuwe gouden weken

Er ontstaat door de nieuwe kinderen een nieuwe dynamiek in je groep. Wees je hiervan bewust en doe weer wat groepsvormende spelletjes, leer elkaars naam kennen enz.

Kinderen met wortels in Rusland in je klas

Het kan zijn dat je kinderen met Russische wortels in je klas hebt. Wat doe en bespreek je dan? Hier maak jij als professional het verschil. Jouw pedagogisch tact is van wezenlijk belang. Leeft het een onderwerp in je klas? Of zijn de kinderen er niet mee bezig? Er kunnen schuldgevoelens of juist gevoelens van loyaliteit spelen.

Het kan kinderen helpen onderscheid te maken. Onderscheid tussen de Russische cultuur met hun Russische familie en oorsprong en Poetin. Op het ene kan en mag je trots zijn los van wat je van Poetin vindt.

Vergeet verder niet dat veel Russen hele andere geluiden horen dan wij. Zij baseren zich op andere informatie dan waar wij vanuit gaan.

Wij denken en doen graag met je mee!

We horen graag wat we voor je kunnen doen. Waar heb je behoefte aan? Werkboekjes, Elektronische Leeromgeving, extra ondersteuning? We horen het graag, zodat wij er onderwijsmateriaal van kunnen maken. Vul deze enquête in en we kijken hoe we je kunnen helpen. Want bij DaVinci laten we onszelf, elkaar en de wereld stralen! 

Deze pagina zal geregeld worden aangepast, dus kom vooral nog eens terug.

Taalparel door Niels Terhalle

Er zijn meer goede mensen dan slechte

Het goede is geboren

Het slechte is slechts aangepraat.

Door een boze regering, een moeilijke jeugd, of gewoon mensen

op straat

Maar het goede heeft zijn plaats al gevonden

Het is er altijd al geweest

Door de mensen die het willen zien

en die zijn altijd in de meerderheid geweest!

Want je moet het zien, voelen, horen en uitdragen

met een onverschrokken wil.

Er zijn meer goede mensen dan slechte

ook als staat de wereld soms even

stil.

          Niels Terhalle

Wil je DaVinci's Welkomstpakketje voor Oekraïense kinderen en ouders ontvangen? Vul onderstaand formulier in en je ontvangt het pakketje in je mailbox.