Verhalend ontwerpen - een belangrijk onderdeel van DaVinci's Wereldverkenning

We gaan binnen een Verhalend ontwerp met elkaar op avontuur. Er ligt bijvoorbeeld ineens een boek in de klas waar bladzijden met teksten en vragen in verschijnen. Elke week wordt er een nieuwe episode geïntroduceerd die ‘toevallig’ aansluit op de wekelijkse les Wereldverkenning.

De kinderen nemen tijdens een Verhalend ontwerp beslissingen die invloed hebben op de manier waarop het onderwijs verloopt.

Toch is het Verhalend ontwerp planbaar. Je hebt als leerkracht altijd DaVinci’s draaiboek in je hoofd.

Verhalend ontwerp middenbouw bij Wereldverkenning DaVinci

Verhalend ontwerp voor de middenbouw

In de onderbouw zaten DaVinci’s Verhalend ontwerpen al gekoppeld in versie 2.0 maar nu zijn er ook Verhalend ontwerpen voor de middenbouw.

De eerste twee thema’s van de middenbouw zijn elk jaar geheel te behandelen in DaVinci’s Verhalend ontwerpen.

Het Verhalend ontwerp kan worden uitgevoerd in de tijd die normaliter op het rooster staat voor DaVinci’s Wereldverkenning. 

Je start altijd met de wekelijkse les Wereldverkenning, deze les kan de kinderen helpen bij het vinden van antwoorden op de sleutelvragen en Krachtige kwesties.

Het grote Themawerk maakt plaats voor mini-Themawerken, de uitwerkingen van de Krachtige Kwesties in het Verhalend ontwerp. 

 

Voorbeelden van Krachtige kwesties zijn:

 

 • Deze onbekende figuur wil weten wie hij is. Weet jij wie jij bent? Stel jezelf voor aan deze onbekende via een brief, een poster over jezelf, de tijdlijn van je leven, een pratend prentenboek, een vlog of… Dit kun je ook samen met een ander kind doen en dan stel je elkaar voor.
 • We willen onze vrienden in de onderste lagen van de zee nu wel graag gaan helpen. Ontwerp een voertuig waarmee we bij hen kunnen komen, maak er een tekening van, knutsel het of ontwerp het met Lego of ander constructiemateriaal, verwerk het in een stripverhaal, game in Scratch, pratend prentenboek, poster van een game waarin jij speelt of...

 

 

Doordat je de eerste twee thema’s oefent met het maken van mini-Themawerken, kunnen de kinderen in thema 3 en 4 van elk jaar makkelijker een groot Themawerk maken.

In de bijbehorende handleiding én workshop worden leerkrachten hierin meegenomen.

Je bestelt de thema’s per jaar.

 

Overzicht van de Verhalend ontwerpen bij de thema’s 1 en 2 van de middenbouw

Verhalend ontwerp middenbouw thema wie ben ik

Middenbouw jaar 1, thema 1

Wie ben ik? 

Het verhaal start met de leerkracht. Deze vertelt, met behulp van de les Wereldverkenning hoe zij/hij van kind naar leerkracht is gegroeid. Een onbekend figuur krijgt hier iets van mee en laat in episode 2 iets van zich horen. Hij of zij stuurt elke week een kaartje naar de klas in een bijzonder verwonderlijk houten bakje. Dit personage vraagt zich af wie hij of zij is? Kunnen de kinderen helpen?

Ze geven antwoord op de vraag: Wie ben ik?

 

Verhalend ontwerp middenbouw thema samen op de wereld

Middenbouw jaar 1, thema 2

Samen op de wereld

Een vreemd soort ruimtewezen verschijnt wekelijks in de klas met een berichtje. Maar altijd na schooltijd als de kinderen er niet zijn. 

Gelukkig kan de leerkracht er steeds een foto van maken…

Er ontstaat een bijzondere communicatie tussen de klas en dit buitengewone wezentje.

Verhalend ontwerp middenbouw thema lang geleden

Middenbouw jaar 2, thema 1

Lang geleden

Een vreemd boek ligt ineens in de klas. Het lijkt bijna leeg te zijn. Maar dan... verschijnt er ineens een bladzijde in het boek! 

Wie schrijft het? Over welke tijd gaat het? Kunnen de kinderen communiceren met de persoon in het boek?

 

Verhalend ontwerp middenbouw thema schatten van de aarde

Middenbouw jaar 2, thema 2

Schatten van de aarde

Benhali de Bioloog en Geoloog stuurt elke week een kaartje naar de klas en vraagt de kinderen hem te helpen bij zijn onderzoek. 

De kinderen willen antwoorden... maar waar is hij eigenlijk en hoe kunnen ze een berichtje terugsturen?

 

Verhalend ontwerp middenbouw thema het begin

Middenbouw jaar 3, thema 1

Het begin

Pietronella Professor onderzoekt het ontstaan van alles en reist door de tijd en het heelal. Ze stuurt een soort screenshots van een doorzichtige futuristische computer naar de klas. Kunnen de kinderen haar helpen met al haar vragen?

Verhalend ontwerp middenbouw thema het leven in en rond het water

Middenbouw jaar 3, thema 2

Het leven in en rond het water

In de onderste van de onderste laag van de zee wonen in een schelp drie bijzondere dieren: Peencel, een plaktondiertje, Inca de inktvis en Krab zonder naam, afgekort KZN. In het boek ‘Reis rond de schelp in 80 dagen’ staan hun avonturen. Kunnen de kinderen uit de klas hun drie nieuwe vrienden helpen?

Verhalend ontwerpen integreren in jouw lessen wereldverkenning?

Verhalend ontwerp is te bestellen voor scholen die met DaVinci werken. Je kunt bestellen door contact met ons op te nemen.

Wat krijg je als je een jaar Verhalend ontwerpen besteld?

 • Een handige tas met daarin:
  • Een handleiding over hoe je Verhalend ontwerpen van thema 1 en 2 in kunt zetten in je klas en hoe je in thema 3 en 4 van elk jaar los van het Verhalend ontwerp tot een Themawerk kunt komen
  • Het draaiboek van het Verhalend ontwerp voor thema 1 en thema 2 van dat jaar
  • De benodigde materialen voor de Verhalend ontwerpen
  • De titelkaarten voor op het wandfries van de Verhalend ontwerpen

 

Je krijgt tevens toegang (tegen betaling) tot DaVinci’s workshop Verhalend ontwerpen.

Werk je nog niet met DaVinci en ben je nieuwsgierig geworden? Geef je dan op voor het webinar 'Kennismaken met DaVinci's Wereldverkenning'.