online spelenderwijs leren

Lieve onderwijsprofessional,

Hoe gaat het met je? Wat moeten we een flexibiliteit en veerkracht laten zien door deze Corona-tijd he! Soms word ik er moe van, ook door al die onzekerheden die erbij komen: hoe lang gaat dit nog duren? Hoe erg wordt het nog?

Maar ik kan ook enorm genieten van de nieuwe ideeën die erdoor ontstaan, zoals ons online Onderwijsfestijn! Door Corona kon het festijn zoals we dat altijd organiseren niet plaatsvinden. Dus bedachten we een nieuwe vorm voor het festijn en omdat we toch online waren, konden de kinderen dit jaar meedoen! Hoera! Op woensdag 16 september kwamen meer dan 2000 kinderen in onze ELO om via een live videoverbinding samen Lekker Serieus te Leren Spelen. Elke klas had een geel speeldoosje met een groot blauw lint er omheen gekregen en dat maakten we allemaal tegelijk open tijdens een videochat. Er bleek een Lettervreter, een reuzenhagedis met de kop van een wolf en de poten van een haan in de buurt van de school te zijn gesignaleerd en die moest je zo snel mogelijk met alle kinderen opsporen en temmen met letters die je kon verdienen met de missies in de speeldoosjes.

Na schooltijd hebben we met de leerkrachten gesproken over spelen en leren en hoe je dat meer in je klas zou kunnen inzetten. Want als spelen de natuurlijke vorm van leren is van kinderen, waarom doen we het dan zo weinig? Waarom is het expliciete directe instructiemodel en het opbrengstgericht werken zo dominant in onze schoolcultuur aanwezig, terwijl we zien dat het welbevinden en de betrokkenheid van onze kinderen veel meer baat heeft bij spelen? En je mag spelen heel ruim zien: het is veel meer dan alleen spelletjes spelen, het is een spelende geest hebben, creatief zijn, nieuwe dingen bedenken. Het gaat ook om de flexibiliteit en de creativiteit die we in deze Corona-tijd nodig hebben.

En ik denk dat onze kinderen voor veel meer van dit soort vraagstukken komen te staan in de toekomst, dus die spelende aard kunnen ze goed gebruiken.

Ik geloof dat het in de natuur zo werkt dat elke generatie zich een klein beetje beter heeft aangepast aan de omstandigheden waarin we leven ten opzichte van de vorige generatie. Dat krijgen ze bij hun geboorte mee en ze leren natuurlijk ook van ons, van de vorige generaties.

Dat eerste: wat ze bij hun geboorte meekrijgen, dat moeten we dus naar boven laten komen, dat moet de vrijheid hebben om tot bloei te komen. Als wij een schoolsysteem maken waarin kinderen heel hard moeten leren wat wij al weten, dan maken we geen tijd en ruimte voor dat nieuwe. En dan groeien we niet als mensheid en dat willen we juist wel.

Daarom is het belangrijk dat kinderen de ruimte krijgen om hun eigen verwonderingsvragen te stellen en in hun Themawerk te spelen met oplossingen voor hun krachtige kwesties.

En daarom wil ik dit jaar heel graag samen met jou en de kinderen een groot Themawerk maken: een serie Speeldoosjes!

Wat moet er in het ideale Speeldoosje zitten om spelend leren in je thema te verwerken?
We hebben hiervoor een online Speeltuin gemaakt in de ELO en in het WereldWonderWeb voor de kinderen zodat we hier samen aan kunnen werken. Je kunt bijvoorbeeld elke week twee kinderen aanwijzen om kwartiermakers te zijn die de spelletjes en het spelend leren organiseren voor die week. Maar er zijn veel meer ideeën!

Heb je niet meegedaan aan Hét Grote Onderwijsfestijn en wil je toch toegang tot de Speeltuin, neem dan even contact op.

Ben je druk met alle andere zaken, hou dan onze nieuwsbrief in de gaten, want aan het eind van het schooljaar kun je voor al je thema’s een Speeldoosje kopen en is de Speeltuin enorm gegroeid.

Ik wens je een goede gezondheid, voor jou en je naasten en heel veel speelplezier!

lieve groet,

Liesbet