Liesbet de Waal-van Oosten oprichter DaVinci academie

Lieve ouders,

"Gemiddeld genomen is het beroerd gesteld met de leesvaardigheid van basisscholieren, meldt de onderwijsinspectie op basis van een eigen peiling. Slechts de helft van de kinderen haalt aan het eind van het basisonderwijs niveau 2F, de minimale vaardigheid om mee te kunnen komen in de maatschappij... Het is alle hens aan dek volgens de inspectie, zowel op school als thuis en elders, om de situatie te verbeteren. Het streefcijfer was en is 65 procent voor alle leerlingen." Lees hier de bron.

Dus lieve ouders, wat kunnen we hier samen aan doen? Toen ik nog juf was, had ik eens een gesprek met een moeder. "Mijn kind wil echt niet lezen thuis," verzuchtte ze. "We hebben een kast vol boeken, maar hij leest er geen een." Ik vroeg haar welk boek ze zelf aan het lezen was. "Daar heb ik geen tijd voor," zei ze. Dus ik antwoordde: "Ah, dan hebben we daar het probleem, jouw kind heeft ook geen tijd om te lezen."

Ik weet niet of je je wel eens schuldig voelt als je op de bank gaat zitten met een boek voor jezelf. Maar doe dat vooral niet! Zien lezen, doet lezen. En praat vooral over wat je leest. Over wat het met je doet, of het je ontroert, of dat het heel spannend is... En dat kun je ook vragen aan je kind. Of:

  • herken je dingen van jezelf in de hoofdpersoon?
  • wie is je favoriete personage?
  • welk personage vind je heel raar?
  • hoe zou jij het boek af laten lopen?
  • wat vond je een mooie zin?
  • over welke onderwerpen lees je graag?
  • was er een stuk waar je om moest lachen?
  • op welke plek lees je graag en hoe kunnen we samen de lekkerste leesplek maken?

En natuurlijk geef je zelf ook antwoord over het boek dat je zelf leest. Er zijn niet voor niks veel leesclubjes: praten over boeken is heel leuk!

Op onze website vind je bij elk thema leuke boeken voor thuis. Kijk maar eens op www.davincivoorthuis.nl of het christelijke zusje www.samenopaardevoorthuis.nl

Zullen we samen meedoen aan de oproep van de inspectie?

hartelijke groet,

Liesbet

Leesplezier

DaVinci's taallijn voor basisscholen, Jeugdliteratuur en Poezie